//Beginnen met haken!

Beginnen met haken!

Haken is leuk! Pas op! Als je eenmaal bent begonnen, is haken verslavend!
In deze blog wil ik je graag vertellen wat je nodig hebt als je wilt beginnen met haken.

Wat heb je nodig?
Haaknaald
Een goede haaknaald is onmisbaar als je wilt gaan haken. Er zijn haaknaalden van kunststof, metaal, hout, bamboe en aluminium, ook zijn ze er in allerlei verschillende maten. De maten worden aangegeven met millimeter. Welke haaknaald je nodig hebt, ligt aan het soort garen dat je gaat gebruiken. Op de wikkel van een bol wol staat altijd aangegeven welke maat haaknaald geschikt is. Maat 2.5mm, 3.0mm en 3.5mm worden het vaakst gebruikt. Welke haaknaald jij fijn vindt, is heel erg persoonlijk.

Tip! Mijn favoriet, absoluut de Tulip haaknaald.

Garens
Er bestaan veel verschillende merken en ook soorten garens. Katoen, acryl, merino wol, polyamide en dan ook nog eens in alle kleuren die je je maar kunt bedenken! Katoen en acryl worden het meeste gebruikt. Katoen is gemaakt van een natuurlijk product, het is sterk en blijft mooi na het wassen. Acryl is fijn als toevoeging bij katoen. Het maakt het katoen zachter en lichter. Als je begint met haken, raad ik je aan om te beginnen met katoen. Op de wikkel van een bol wol staat ook vermeld waaruit het bestaat, het gewicht en de lengte van de bol.

Tip! Mijn favoriete merk wol, Yarn and Colors.

Haakpatroon
Er zijn heel veel haakboeken verkrijgbaar waarin haakpatronen staan. In de meeste haakboeken staan ook de steken uitgelegd die worden gebruikt bij een patroon. Ook online zijn er veel gratis en/of kooppatronen te verkrijgen. Bij het patroon staat geschreven welke wol en welke haaknaald hiervoor gebruikt is maar, dit is slechts een advies. Je bepaalt natuurlijk zelf welke wol en haaknaald je gebruikt!

Stopnaald
Een stopnaald is een naald met een stompe punt en een groot oogje. Een stopnaald heb je nodig aan het begin en het einde van je haakwerk om de lange draden af te hechten. Afhechten betekent het wegwerken/verstoppen van de draad in je haakwerk, zodat je deze niet meer ziet zitten en de steken goed vast zitten. Hierdoor voorkom je dat je haakwerk los gaat!

Schaartje
Ook een schaartje is onmisbaar. Hiermee kun je losse draden afknippen.

 

Wil je beginnen met haken en heb je nog vragen, mail mij gerust!
Met alle liefde help ik jou op weg naar jouw eigen haakavontuur!

 

Liefs,
Suzanne

2019-06-04T18:00:59+00:00 0 Reacties

Geef een reactie